Publicidad
http://assets.natgeotv.com/Shows/31.jpg
 • ISTRAŽIVANJE PLANETE ZEMLJE

OPIS

Da li ste znali da je četiri puta verovatnije da ćete poginuti od asteroidnog udara nego da vas udari munja? Ovo je samo jedna od uznemirujućih činjenica koje će iskrsnuti iz naše nove serije u 13 delova koja odgovara na neka od pitanja koje su godinama mučile naučnike.

Uz pomoć doprinosa nekih od vodećih svetskih naučnika, serija istražuje najnovije događaje i teroije i koristi dirljive priče o ljudskim životima, lična iskustva i modernu kompjutersku grafiju da bi ceo spektar tema doveo u život na ekranu.

U epizodi „Preživaljavanje Armagedona" ulazimo u trag naučnika koji pokušavaju da otkriju načine da osujete veliki asteroid pre nego što uništi našu planetu. „Pedeset miliona tona kamenja koje putuje brzinom 100,000 kilometara na sat", kaže geolog Rej Anderson. „To je kao da deset puta svo nuklearno naoružanje na Zemlji u vreme vrhunca Hladnog rata eksplodira na jednom mestu."

Da li smo mi jedina inteligentna vrsta koja živi u svemiru? Godinama naučnici su verovali da je neverovatni niz događaj koji je doveo do inteligentnog života na Zemlji jedinstven slučaj. Prosto smo imali sreće. Međutim, danas naučnici su ubeđeni da nismo sami. Epizoda „Bliski susret" istražuje poslednje dokaze u potrazi za vanzemaljcima.

Stonhendž (Stonehenge) je najmisteriozniji drevni spomenik u Engleskoj, nalazi se na mestu starijem od egipatskih piramida. Ali ko ga je izgradio i kako? Znamo da su neke od stena donesene sa razdaljine od preko 300 kilometara kroz najveći estuarski zaliv u Engleskoj. Demonstriramo kako su Britanci iz kasnog kamenog i ranog bronzanog doba mogli da prenesu kamenje preko tako velike razdaljine i da ih podignu koristeći primitivnu tehnologiju, pre oko 4500 godina. Onda, koristeći trodimenzionalni kompjuterski model, facijalni antropolozi proučavaju ljudske kosture koji su pronađeni oko Stonhendža. Gledajte kako rekonstruišu lice čoveka koji je možda radio na izgradnji ove enigmatične drevne strukture.

VODIČ KROZ EPIZODE

 • Istraživanje planete Zemlje: Drevna morska čudovišta
  Paleontolozi su 2008. iskopali 10 metara dugog ihtiosaurusa sa zubima u obliku dijamanta. Oni sada istražuju njegovo mesto u istoriji evolucije.
 • Istraživanje planete Zemlje: Vanzemaljske vatrene lopte
  Naučnici sa Univerziteta u Zapadnom Ontariju istražuju misterioznu vatrenu loptu na noćnom nebu. Koje tajne bi ona mogla da krije?
 • Istraživanje planete Zemlje: Piratska flota Bena Frenklina
  Bendžamin Frenklin je 1778. unajmio gusare da bi zarobili britanske mornare radi razmenjivanja za Amerikance koje su Britanci držali zatočene.
 • Istraživanje planete Zemlje: Zvezdani sat
  Čini se da je prvi PC izmišljen u biblijsko vreme. Stručnjaci istražuju kako je ta napredna tehnologija mogla da postoji pre 2000 godina.
 • Istraživanje planete Zemlje: Učini me superčovekom
  Nekada su bili samo naučna fantastika, a danas egzoskeleti ljudima daju nadljudske moći. Upoznajte se sa ovim fascinantnim mašinama.
 • Istraživanje planete Zemlje: Grad na dnu mora
  Da li bi čovečanstvo uskoro moglo da se nastani na dnu okeana? Stručnjaci analiziraju probleme u vezi stvaranja održivih podmorskih zajednica.
 • Istraživanje planete Zemlje: Katastrofe koje su uzrokovali ljudi
  Pogledajte kako kompanije i inženjeri pronalaze nove načine dobijanja energije i grade masivne građevine izbegavajući smrtonosne posledice.
 • Istraživanje planete Zemlje: Hristova vatrena lopta
  Ekipa geologa istražuje krater i otkriva na koji način je povezan sa legendom o rimskom caru Konstantinu koji je prešao u hrišćanstvo.
 • Istraživanje planete Zemlje: Paralelni svetovi
  Neobični skriveni svetovi u kojima postoji alternativna stvarnost možda zvuči kao mit, ali mnogi vodeći naučnici smatraju da oni postoje.
 • Istraživanje planete Zemlje: Kosmički turizam
  Pogledajte šta o kosmičkim putovanjima misle vizionari i saznajte o najhrabrijim projektima koji su ikada smišljeni.
 • Istraživanje planete Zemlje: Viski ekspedicija
  Ernest Šeklton je poznat po ledenim ekspedicijama, ali sada su arheolozi pronašli njegovu najneobičniju zaostavštinu - tajno skladište viskija.
 • Istraživanje planete Zemlje: Traženje sledeće Zemlje
  Pridružite se vodećim svetskim astronomima u njihovoj potrazi za planetom nalik na našu - novom Zemljom na kojoj je moguće održati život.
REKLAMA