1989: Godina koja je oblikovala svet današnjice

12+12+
National Geographic
1989: Godina koja je oblikovala svet današnjice

Sinopsis

Nijedna godina u novijoj istoriji nije imala toliki uticaj na današnjicu kao 1989. Osvrnućemo se na najznačajnije događaje u toj godini nakon 30 godina. Teme su ostale iste, fundamentalizam, rasna i polna jednakost i uticaj interneta. Prekid Hladnog rata... Kraj Aparthejda, pojava Svetske Široke Mreže i premijera Simpsonovih. Da se samo jedan od ovih događaja odigrao u 1989. mogli bismo je smatrati važnom godinom. A ovo je bio samo početak.

Epizode

Sezona 1
 • Od komunizma do terorizma

  +

  Serijal od šest epizoda posvećen "1989", daje nam osvrt na godinu revolucija širom sveta. Nova politika sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova je dovela do pada Berlinskog zida; nakon hrabrih protesta na trgu Tjenanmen došlo je do pada vlade; širom Istočne Evrope došlo je do promena. Bivši sekretar Džejms Bejker i ugledni novinar svedoci su ovih događaja i preneće nam svoje iskustvo.

 • Važna je slika

  +

  Nastavljamo serijal "1989" sa pričom o usponu tabloidnog novinarstva krajem '80-tih godina prošlog veka. Senzacionalizam u kome su glavne teme bili seks, skandali i slavne ličnosti gurnuli su politiku na stranu. Lari King, Kori Čang i Mauri Pović će nam iz prve ruke dati jedinstvenu perspektivu kako je ovaj novi format zauvek promenio redove koji su se nekad smatrali vestima.

 • Pare na sunce

  +

  Šta je zajedničko Bartu Simpsonu, Betmenu i Maloj sireni? Svi oni postali su ogromne zvezde u 1989. godini, kada je stvoren Holivud kakav danas poznajemo. U ovoj epizodi, televizijske i filmske ikone Džejms Bruks i Piter Gaber skidaju zavesu sa sveta zabave. Otkriće nam kako je uspeh koji su ova tri lika doživela preko noći stari posao pretvorio u modernu industriju.

 • Donesi šum

  +

  Čak Di i Arsenio Hol raspravljaju o kulturnoj revoluciji iz 1989. koja je podigla našu kolektivnu svest. Film Spajka Lija "Učini pravu stvar" ostavio je trajan uticaj, a provokativne pesme grupe "Public Enemy" preobrazile su rep muziku.

 • Rađanje digitalnog sveta

  +

  Nismo tada bili svesni, ali 1989. počela je digitalna revolucija. Tada je prvi savremeni GPS satelit obleteo Zemlju, ali većina ljudi je gledala dole, u drugo tehnološko čudo: Nintendov gejmboj. Taj uređaj je utabao put mobilnom telefonu.

 • Doba revolucija

  +

  Serijal od šest epizoda nam daje dramatičan osvrt na godinu revolucija širom sveta. Od hrabrih protesta na trgu Tjananmen do pada Berlinskog zida, 1989. godina je toliko promenila svetsku politiku da se uticaj tih promena oseća i danas.