Apokalipsa: Rat svetova

16+16+
National Geographic
Apokalipsa: Rat svetova

Sinopsis

National Geographic vam prikazuje dokumentarnu seriju Apokalipsa: Rat svetova. Ovo je priča o neverovatnom periodu istorije od 1945. do 1991. koji je obeležen sukobom dva sveta i dva različita sistema vladavine. Kapitalistički Zapad pod vođstvom SAD suprotstavlja se komunističkom Istoku pod okriljem Sovjetskog Saveza.

Epizode

Sezona 1
 • Veliki raskol

  +

  Leta 1945. saveznici zaboravljaju na strahote Drugog svetskog rata, slave pobedu i povratak miru. Međutim, u tajnosti se sprema nova konfrontacija između država koje moraju da izgrade svetsku budućnost.

 • Eskalacija straha

  +

  Plašeći se da bi oštećena Evropa mogla da potpadne pod komunizam, predsednik Truman pokreće Maršalov plan 1947. godine. To je veliki kreditni paket poslat evropskim zemljama da im pomogne u rekonstrukciji.

 • Svet se trese

  +

  Septembar 1950. na obalama Inčona, 30 milja od Seula. General Makartur je pobedio. Sletanje koje je planirao da bi spasao svoje vojnike iz Pusana bilo je uspešno. Ali rat nije gotov. Na severu, Amerikanci će se suočiti sa neočekivanim neprijateljem.

 • Osvajanje

  +

  Mart 1953. Staljin je mrtav. Nakon mnogo sati u agoniji u svojoj dači, mali otac naroda je mrtav. Mogući naslednici dolaze da mu odaju počast. U Istočnom Berlinu, talas nade obuzima nemačke radnike koji protestuju protiv partije.

 • Zid

  +

  Tokom 20. kongresa komunističke partije, Nikita Hruščov iznenađuje sve osuđujući Staljinove zločine. Ne odbacujući ideologiju, novi lider Sovjetskog Saveza pokušava da se udalji od svog prethodnika i otvori prema spoljnom svetu.

 • Provalija

  +

  Dvadeset drugog novembar 1963. čitav svet bio je u šoku. Predsednik Kenedi ubijen je tokom putovanja u Dalas. Čak je i Kruščeva pogodila tragična vest. U neverovatnoj slučajnosti, predsednik Južnog Vijetnama ubijen je 20 dana ranije, u vojnom puču.