Genije: Martin Luter King Junior i Malkom Iks

16+16+
© National Geographic
Genije: Martin Luter King Junior i Malkom Iks

Sinopsis

Serijal istražuje život i rad Martina Lutera Kinga i Malkolma Iksa, dvojice vođa Pokreta za građanska prava. Serijal prati ova dva različita, ali jednako genijalna pojedinca, koji su uprkos razlikama, motivisali jedan drugog u ostvarenju istog cilja.

Epizode

 • Matura

  +

  Serijal prati rani život Martina Lutera Kinga i Malkolma Iksa, kao i njihova iskustva iz detinjstva, koje ih je oblikovalo u ljude koji će postati. Malkolmov izlazak iz zatvora i Kingov završetak studija dovodi do nastanka pokreta koji će promeniti SAD.

 • Ko smo

  +

  Malkolm upoznaje Elajdžu Mohameda, koji mu postaje mentor, nakon što prepozna njegov potencijal. Međutim, stara veza i porodične veze stvaraju probleme. Martin uvodi Koretu u porodicu King i pronalazi svoju ulogu u crkvi.

 • Zaštiti nas

  +

  Malkolm gradi prostor za muslimane u Harlemu i upoznaje Beti Sonders. Dok se ljubav rasplamsava, sukob sa policijom dovodi Malkolma u centar pažnje. Bojkot autobusnih linija u Montgomeriju se zahuktava, a Martin je zabrinut za bezbednost porodice.

 • Čuvaj presto

  +

  Nakon napada, Martin se suočava sa svojom smrtnošću, i razmatra da li mu strah utiče na umeće vođstva. Malkolm vidi priliku da podigne svest o islamskoj naciji kroz dokumentarac. Posledice njegovih poteza počinju da izlaze na videlo.

 • Matrijarh

  +

  Martin je nepravedno uhapšen, a Koreta pokušava da nastavi sa životom. Kada se pojavi prilika da pomogne suprugu, ona je koristi uprkos protivljenju Martinovog oca. Malkolm ignoriše potrebe svoje supruge, koja povlači drastične poteze da spase brak.

 • Američko obećanje

  +

  U želji da proguraju Zakon o građanskim pravima, Martin i saradnici pripremaju Marš na Vašington. Dok se događaj približava, Martin traži prave reči da ujedini državu. Malkolm je na rubu izbacivanja iz islamske nacije i razmatra odnos sa Elajdžom.

 • Mač i štit

  +

  Nakon razlaza sa islamskom nacijom, bol zbog Elajdžine izdaje Malkolmu izaziva fizičke i psihičke probleme. Nakon novih izdaja nekih pripadnika nacije, Malkolm odlučuje da podigne glas. FBI napada Martina i Koretu, i izaziva im stres i paranoju.

 • Zamisli

  +

  Malkolm zna da mu je smrt neizbežna. Brine o porodici i otkriva istinu o islamskoj naciji do poslednjeg dana. Nakon njegove smrti, Martin, svestan sopstvene smrtnosti, prekida ćutanje o Vijetnamskom ratu. Jeziv dan u Memfisu šokira svet.

Special