Priručnik za diktatore

16+16+
Priručnik za diktatore

Sinopsis

Od Musolinija do Sadama, diktatori su oblikovali svet u kojem živimo. Ali kako im je to pošlo za rukom? Koje metode su koristili kako bi došli i ostali na vlasti? Šta je dovelo do njihovog pada?

Epizode

Sezona 1
 • Priručnik za diktatore: Kim Il Sung

  +

  Pogled na metode koje je Kim Il Sung koristio kako bi Severnu Koreju pretvorio u najkontrolisanije društvo na Zemlji. Nakon dolaska na vlast 1950. godine, Kimov režim pokušao je da oblikuje svaki aspekt života stanovnika Severne Koreje.

 • Priručnik za diktatore: Sadam Husein

  +

  Istražujemo tehnike i taktike koje je Sadam Husein koristio kako bi postao vrhovni vođa Iraka. Kroz brutalno nasilje, zastrašivanje i mučenje, Sadam Husein uspeo je da ostane na čelu nacije duže od četvrtine veka.

 • Priručnik za diktatore: Benito Musolini

  +

  Istražujemo kako je italijanski diktator Benito Musolini došao na vlast i pretvorio Italiju u prvu fašističku državu. Kao stručnjak za propagandu, nazvao je sebe Vođom i održavao bombastične govore u kojima je idealizovao fašističku kulturu.

 • Priručnik za diktatore: Fransisko Franko

  +

  Istražujemo metode i taktike koje je general Fransisko Franko koristio kako bi zadržao apsolutnu vlast u Španiji tokom četiri decenije. Masovne grobnice njegovih žrtava se i dan-danas pojavljuju.

 • Priručnik za diktatore: Manuel Norijega

  +

  Istražujemo kako se Manuel Norijega iz siromaštva uzdigao do pozicije diktatora u Panami. Kao vođa Obaveštajne jedinice, bio je čovek koji je ulivao strah u kosti. Zahvaljujući vezama sa Amerikom, Kastrom i kartelima, postao je bogat i moćan.

 • Priručnik za diktatore: Idi Amin

  +

  U ovoj epizodi analiziramo tehnike koje je koristio Idi Amin kako bi od skromnih početaka razvio moćnu diktaturu u Ugandi. Amin je postao stručnjak za korišćenje vojne sile za postizanje političkih ciljeva.