Stvaranje diktatora

12+12+
National Geographic
Stvaranje diktatora

Sinopsis

U prvoj od tri epizode, diktatori poput Adolfa Hitlera, Sadama Huseina, Augusta Pinočea, Mobutu Sese Sekoa i Fidela Kastra, dolaze do moći na slične načine.

Epizode

Sezona 1
 • Plima

  +

  U prvoj od tri epizode, diktatori poput Adolfa Hitlera, Sadama Huseina, Augusta Pinočea, Mobutua Sese Seka i Fidela Kastra dolaze do moći na slične načine. Uspon ovih moćnih ljudi nije lak, ali put im je isti. Ekonomski problemi i zahtev javnosti za stabilnošću dovode do promena.

 • Apsolutna moć

  +

  Diktatori postaju veći problem kad preuzmu moć, ali cilj apsolutne moći je isti. Oni koriste zastrašivanje, propagandu, pritvor i ubistva da bi kontrolisali građane i državnike. Da bi se održali na vlasti, diktatorima trebaju jaki saveznici. Hitler se dodvorio eliti da bi uklonio demokratiju. Sadam Husein je koristio savezništva da bi prikazao svoj značaj zajednici.

 • Pad

  +

  Diktatori pomeraju granice, ali nekada preteruju i spoljašnji uticaji mogu da dovedu do njihovog pada. Hitlera i naciste zaustaviće izdaja saveznika i rat na dva fronta, a na stabilnost Sadama Huseina i Mobutu Sese Sekoa uticaće spoljašnji faktori.