Tutovo blago: Skrivene tajne

12+12+
Candice Martin/Atlantic Productions
Tutovo blago: Skrivene tajne

Sinopsis

Hauard Karter je 1922. godine otkrio nešto neverovatno - grobnicu kralja Tutankamona. Prvi put u istorji svih 5.398 artefakata nalazi se pod istim krovom, u Egipatskom muzeju u Kairu.

Epizode

Sezona 1
 • Tutovo blago

  +

  Hauard Karter otkrio je 1922. Tutankamonovu grobnicu. To je bila vest koja je odjeknula svetom i pokrenula interesovanje za drevni Egipat. Međutim, mnogi važni faraonovi predmeti izgubljeni su po muzejskim skladištima. Sada će svih 5.398 predmeta biti stavljeno pod jedan krov u Velikom egipatskom muzeju.

 • Ponovo otkriveno blago

  +

  Prelepo ukrašen ceremonijalni bodež izrađen od gvožđa i umotan sa mumifikovanim telom zbunjuje egiptologe od dana kada je pronađen. Za vreme vladavine faraona Tuta, upotreba gvožđa nije bila samo retka - to je bio metal sa kojim stari Egipćani nisu uopšte imali iskustva.

 • Zlatna maska

  +

  Hauard Karter je 1922. godine otkrio nešto neverovatno - grobnicu kralja Tutankamona. U grobnici je pronađeno 5.000 neprocenjivih artefakata svih vrsta - od zlatnih papuča preko fino obrađenih bodeža do zlatne posmrtne maske.

 • Priče iz grobnice

  +

  Od 5.398 komada blaga iz Tutankamonove grobnice izloženih u Egipatskom muzeju u Kairu, oni koji oslikavaju sliku o Tutankamonovoj porodici donose najviše nemira. Posebno su zanimljive dve mumifikovane bebe. Uz pomoć modernih tehnologija, otkrivamo priču koja se krije iza njih.