Velika trka ljudskog roda

16+16+

Riba i blatnjava voda

03:01

Sinopsis

Pre šest miliona godina naši preci su se uspravili i krenuli. I postali dominantna vrsta. Arheolog Bil Šindler i stručnjak za preživljavanje Kat Bigni živeće kao naši preci, i s istim nevoljama. Pitanje je: da li moderni čovek ume da preživi?

Klipovi

Epizode

Sezona 1
 • Zora

  +

  Savane istočne Afrike. Bil Šindler i Kat Bigni pokušaće da žive kao Homo habilis pre 2.6 miliona godina, bez oružja i vatre. Traže vodu, sklonište i hranu, ali teže je nego što su mislili. I pritom sreću lava.

 • Vatra

  +

  Bil i Kat idu stopama Homo erektusa po džunglama Ugande. I oni prave vatru, a oružje su im drveno koplje i kost nilskog konja. Pokušavaju da ulove pticu, a greškom ugase vatru. Ostaju bez skkloništa i hrane, na milost i nemilost grabljivicama

 • Lov

  +

  Bil i Ket ne uspevaju da ulove antilopu kopljima u dolini. Na planini nalaze vulkansko staklo i motke od bambusa za koplja. Susret s divokozom je prilika za iskupljenje. Hoće li najzad ovladati lovom?

 • Žeđ

  +

  Bili I Ket imaju misiju u Arabijskoj pustinji da prate isušeno rečno korito do monsunskih obalskih predela. Hranu je nemoguće naći, pa love bića iz peska. Zalihe vode brzo nestaju, sunce prži. Moraju da rekonstruišu oruđe čoveka od pre 75.000 godina.

 • Na moru

  +

  Bil I Ket moraju da pređu more. Kreću iz jugoistočne Turske. Veslaće preko Sredozemnog mora. Imaju sreće, njihov čamac plovi. Veslaju, boreći se s ogromnim talasima do kopna, gde traže hranu. Još nije gotovo. Ponovo kreću u nepoznato.

 • Pećina

  +

  Bil i Ket kreću stopama predaka preko Kavkaza. Sklanjaju se u pećinu, gde prave primitivan bacač koplja za lov na krupnu divljač. Hvataju vepra i dime meso. Trpe ledene temperature, neumoljivu kišu i susret s medvedom.

 • Led

  +

  Bil i Ket pokušavaju da opstanu kao lovci koji žive u Sibiru u u ledenom dobu. Biljke su retke, a jedina nada za opstanak je da prate i ubiju krupnu divljač. Bez drugog izvora hrane, ako uskoro ne pronađu jakove, mogu da umru od gladi u tundri.

 • Krdo

  +

  Bil i Ket pokušavaju da opstanu kao nomadi u Mongoliji pre 5.000 godina. Da održe životinje u životu, moraju da sele krdo ka letnjem kampu pre nego što zahladi. Kako temperatura pada, Bil i Ket se pripremaju da pređu veliku neplodnu stepu.

 • Prvi Amerikanci

  +

  Bil i Ket idu stopama prvih Amerikanaca preko Beringovog mosta pre 15.000 godina. Njihov put počinje u tundri, gde ih šiba mećava. U jalovoj pustoši resursi su retki i raštrkani, a i naporni put na jug uzima danak. Bil i Ket ne nalaze hranu.

 • Pionir

  +

  Bil i Ket idu stopama prvih Amerikanaca koji su migrirali na jug do severozapada Pacifika. Kreću se odvojeno kopnenim i morskim putem, a cilj im je da se nađu na obali i krenu uzvodno da ulove i sačuvaju dovoljno lososa i osnuju naselje.