Vikinzi: Uspon i pad

12+12+

Promo

Sezona 1
00:30

Sinopsis

Duže od 300 godina, vikinška imperija je rasla do dalekih krajeva sveta i postala nezaustavljiva sila. Tokom prošlosti, Vikinzi su vodili ratove s mora, postali poznati po svojoj okrutnosti i imali su sopstvena pravila. Vikinško širenje je bilo neprikosnoveno. Poznati po nemilosrdnim ubistvima, nordijci su postali jedni od najstrašnijih ljudi u istoriji čovečanstva. Međutim, njihova priča je uvek bila jednolična, ispričana iz perspektive hrišćanstva. Tek sada, nakon mukotrpnog istraživanja kroz mitske sage i arheološka nalazišta, možemo da saznamo ko su zaista bili Vikinzi. Ne propustite emisiju Vikinzi: Uspon i pad na TV kanalu National Geographic.

Epizode

Sezona 1
 • Put u Lindisfarn

  +

  Napad na malu versku zajednicu na svetom ostrvu Lindisfarnu 793. godine nove ere doveo je do početka vikinških osvajanja. Međutim, pre svega, istražujemo nastanak Vikinga, u Skandinaviji.

 • Velika paganska vojska

  +

  Opsada Jorka počela je 866. godine, kada je velika paganska vojska počela da polaže pravo na glavni grad Nortumbrije. Pratimo velike bitke, njihove učesnike kao i utvrđenja u Engleskoj u 9. veku nove ere.

 • Na istoku, sve do Bagdada

  +

  Put svile otvorio je nove trgovačke prilike za Skandinavce, na istoku. Tražeći svoj deo kolača, Vikinzi, poznati na istoku kao narod Rus, napadaju Konstantinopolj 860. godine.

 • Pad Franačke države

  +

  Opsada Pariza 885. godine činila je vrhunac vikinške invazije na Franačku državu. Posmatramo uporne vikinške napade na ovu državu, kao i dugoročno prisustvo Skandinavaca u Franačkoj imperiji i šire.

 • Divlji zapad

  +

  Političko rasulo u Norveškoj dovodi do ekspedicija na zapad. Vikinzi otkrivaju Island i stvaraju trajna naselja. Ekspedicije od Islanda vode do otkrića Grenlanda i obala Njufaundlanda, čime Vikinzi postaju prvi Evropljani koji su stigli do Amerike.

 • Drugo doba Vikinga

  +

  Vladavina Haralda Plavozubog kao novog kralja ujedinjene i moćne Danske obeležilo je početak drugog vikinškog doba. Međutim, njegova vladavina nije potrajala i Normani su osvojili englesku kraljevinu 1066. Ovo su poslednji dani Vikinške imperije.

Special