Divlja Škotska: Visoravan

AllAll

Uspešan sastanak

01:48

Sinopsis

Okovane ledom i šibane nevremenom, škotske visoravni obuhvataju 32.000 km2 obale, jezera i planina. Iako deluje beživotno, divlji svet na ovom surovom mestu buja. Uz Juana Makgregora dobijamo divan prikaz života u Škotskoj.

Klipovi

Epizode

Sezona 2
 • Proleće

  +

  Leto je nepredvidljivo. Crvene veverice, orlovi ribari, srndaći koriste vreme da oforme porodicu. U borovoj šumi veliki tetreb bori se za pravo na parenje, a na šumskom tlu strižibuba traži pravog para. Jato kljunastih delfina juri za gozbom lososa.

 • Leto

  +

  Do sredine leta životinje žure da podignu porodice pre jesenjih oluja. Zlatni orlovi i slavonski gnjurci žive u paru, dok su vidre i kune zlatice samohrane majke. Leto se bliži kraju, a njorke se spremaju na skok u more s visine od sto metara.

 • Jesen i zima

  +

  Leto je prošlo i preživeće samo najjače životinje. Irvasi, snežne koke i planinski zečevi dobro su prilagođeni ekstremnim uslovima. Atlantski losos se vraća u reke gde je rođen, dok na ostrvu Kopinsi sive foke na plažama donose mlade na svet.

 • Stanovnici visoravni

  +

  Vekovima u visoravnima nestaje veliko bogatstvo zbog seče šuma i istrebljenja životnja. Sad se sve menja. Orao ribar i crvena lunja su se vratili. Škotska divlja mačka nije toliko brojna. Ako budemo poštovali okruženje, ovi predeli će ostati divni.