Preživeti divljinu

AllAll
@Shutterstock
Preživeti divljinu

Sinopsis

Svako stvorenje u divljini ima sopstveni plan igre. Napad i odbrana, komunikacija i parenje, lov i zauzimanje teritorije neophodne su strategije za preživljavanje životinja. Posmatramo njihove taktike.

Epizode

Sezona 1
 • Pravila carstva

  +

  Posedovanje teritorije je za mnoge vrste krajnji cilj. Uz dobru teritoriju idu i obilje hrane, pristup skloništu, privlačenje partnera za parenje i bezbednost za odgajanje potomstva.

 • Mreža prirode širom sveta

  +

  Da bi preživele u svojim staništima, neke životinjske vrste su razvile tehnike za razmenu podataka. Bilo da je reč o društvenim ili samotnim vrstama, prenos informacija je često ključ za njihovo ponašanje.

 • Lukavo parenje

  +

  Mikroskopski jednoćelijski organizmi i najveće životinje na svetu imaju isti cilj - reprodukciju. Za mnoge vrste, nalaženje odgovarajućeg partnera i odgajanje potomstva su izazovi koje savlađuju mnoštvom taktika.

 • Plan borbe

  +

  Sposobnost da se bori i pobedi je od suštinskog značaja za bilo koju životinju u divljini. Strategije te borbe su poznate kao agonizam i služe za uspostavljanje hijerarhije, obezbeđivanje resursa, osvajanje teritorija i zavođenje partnera.

 • Majstori za napad

  +

  Mesožderima hrana ne raste na drveću. Ako žele da opstanu, moraju da angažuju sve svoje strategije da nadmudre svoj plen koji je podjednako odlučan da preživi. Fizička spremnost grabljivca samo okončava stvar. Pravi posao se svodi na strategiju.

 • Podmukla odbrana

  +

  Životinje koriste različite odbrane da bi odolele napadu. Neke traže bezbednost u krdu, neke se kriju na vidnom mestu, neke odgovaraju na agresiju još jačom agresijom, neke grade tvrđave. Bez obzira na strategiju, čine sve što je potrebno da prežive.