Svet divljine

AllAll

Anakonde

02:20

Sinopsis

Najnovije istraživanje nas vodi kroz džungle, šume, u planine, pustinje i okeane dok proučavamo životinje, njihova staništa i okruženja. Posmatramo njihovo ponašanje, sposobnost da se razvijaju, prežive i prilagode okolini koja se menja.

Klipovi

Epizode

Sezona 1
 • Kišna šuma Amazona

  +

  Amazon je najveća kišna šuma na svetu i okruženje sa najraznolikijim biljnim i životinjskim svetom. Ova epizoda prikazuje mutne vode, zamršene grane žbunastog rastinja i guste krošnje dok traži anakonde, lenjivce, kajmane, tarantule i rečne delfine.

 • Afrička savana

  +

  Afričke savane prekrivaju više od polovine kontinenta. Životinje su se prilagodile izazovima zahtevne sredine. U ovoj epizodi prelazimo preko sve ugroženije savane u potrazi za lavovima, slonovima, gnuoavima, gepardima i žirafama.

 • Veliki koralni greben

  +

  Veliki koralni greben je proglašen za jedno od sedam čuda prirode. Proteže se na više od 2.300 km. Ovaj koralni greben je jedino živo stvorenje vidljivo iz svemira. U ovoj epizodi proučavamo hobotnice, morske kornjače, dugonge, meduze i ajkule.

 • Arktik

  +

  Ledeni pejzaži Arktika se neprestano menjaju, a opasni vremenski uslovi ga štite od uticaja čoveka. Izolovan i gotovo nenastanjen, Arktik je sačuvao mnoge životinjske vrste poput polarnog medveda, morža, kita ubice, losa i vuka.

 • Američka prerija

  +

  Veliki ravnice Severne Amerike dobile su ime "prerije" po francuskom nazivu za livadu. Ograničena količina padavina u kišnoj senci skoro pet hiljada kilomatara dugog lanca Stenovitih planina stvorila je jedinstveni i ogromni ekosistem pašnjaka.

 • Džungle Azije

  +

  Azija, najveći kontinent na Zemlji, postojbina je nekih od najstarijih prašuma na planeti. U džunglama postoje staništa stara više od sto miliona godina. Da bi opstale u gustom svetu džungle, životinje su razvile izuzetne adaptacije.

 • Otvoreni okean

  +

  Pokrivajući preko sedamdeset posto planete, okeani je definišu. Ipak, ovaj ogromni svet ostaje misterija, jer je istraženo manje od deset posto. U potrazi za stanovnicima dubina, našli smo mante, grbave kitove, barakude, delfine i kit ajkule.

 • Močvare

  +

  Močvare, bez obzira da li su njihove vode slatke ili slane, među najproduktivnijim i biološki raznolikim ekosistemima na planeti su. Močvare, ritovi, mangrovi i lagune; ovi vodeni pejzaži mogu imati različite oblike i mogu se naći širom sveta.

 • Pustinje

  +

  Pokrivajući trećinu planete Zemlje, pustinje se nalaze na svim kontinentima i mogu biti veoma raznolike. Iako nepodnesne za život, pustinje su daleko od beživotnih i nude iznenađujuću raznovrsnost životinja koje ih nastanjuju.

 • Gospodari neba

  +

  Povezujući sve životne sredine na Zemlji, nebo je beskrajni svet koji obuhvata sve što se nalazi iznad površine naše planete. Stalno se menja sa nevidljivim silama vetrova i termalnim strujanjima i retka stvorenja osim ptica naseljavaju taj prostor.

 • Slatkovodni svet

  +

  Od vitalnog značaja za život na Zemlji, slatka voda je iznenađujuće redak resurs, jer samo tri odsto voda naše planete nije slano. Dok mnoge vrste zavise od pristupa slatkoj vodi da bi preživele, ima i onih koje su razvile još tešnju vezu.

 • Američke planine

  +

  Izdižući se iznad okolnog tla, planine spadaju među najdramatičnije geološke formacije na Zemlji. Istorijski zaštićene svojom nepristupačnošću, planine danas su suočene sa rastućom potražnjom za resursima kroz eksploataciju ruda i seču.

 • Madagaskar

  +

  Na skoro 600.000 km2 Madagaskar obuhvata tako raznolik pejzaž da su ga ekolozi nazvali "osmim kontinentom". Upoznaćemo kameleone, lemure, aj-ajeve, skokunice i mungose i saznati kako su se prilagodili pritisku čoveka.