Tajne prirode ekvatora

12+12+
©National Geographic
Tajne prirode ekvatora

Sinopsis

Život duž ekvatora neverovatno je raznovrstan. Više od polovine svih vrsta na planeti živi ovde. "Tropska grmljavina" je serijal iz šest delova, koji istražuje neke od najraznovrsnijih ekosistema ekvatora.

Epizode

Sezona 1
 • Galapagos

  +

  Hiljadu i sto kilometara od obale Ekvadora nalazi se skup ostrva koja kriju neke do najčudnijih živih stvorenja ikada otkrivenih. Ovo su Galapagoska ostrva. Izašla su iz okeana pre 20 miliona godina i dom su raznolikim stvorenjima.

 • Borneo i Sumatra

  +

  Dva ostrva su poslednja utvrđenja prašuma u Jugoistočnoj Aziji. Borneo i Sumatra kriju neke jedinstvene i retke vrste. Od patuljastog slona do ogromnog drveća, letećeg guštera i crvenih majmuna, borba za prostor utiče na sve.

 • Afrika

  +

  Ekvator preseca Afriku duž 4.000 kilometara. Vrste koje ovde žive su jednako raznolike kao i reljef. Ogromni preživari i poznati predatori dominiraju travnatim površinama, dok retke vrste majmuna uživaju u prašumama. Ovo je ekvatorijalna Afrika.

 • Kraljevstvo korala

  +

  Koralni grebeni azijsko-pacifičkog regiona najbujniji su na svetu. Za ove neobične i prelepe morske prašume međuzavisnost je ključ preživljavanja.

 • Tajna stvorenja Anda

  +

  Presecajući ekvator, ekvadorski Andi bogati su biodiverzitetom, od stanovnika džungle do stvorenja prilagođenih za život na Alpima. Sva ova stvorenja prilagođena su ekstremnim izazovima života na planini.

 • Amazonija: Velika poplava

  +

  Svake godine najveća svetska prašuma proživi neverovatnu transformaciju. Ko može, a ko ne može da preživi promene klime u Amazoniji?