Trka života

AllAll
Trka života

Sinopsis

Ovo je borba za opstanak i borba da se uvek bude jedan korak ispred. Taj korak može da znači razliku između života i smrti. Moćni predatori i malena stvorenja u trci života u kojoj se za drugo mesto ne dele nikakve nagrade.

Epizode

Sezona 1
 • Opstanak najboljih

  +

  Mnogo je primera evolucionog razvoja. Životinje se adaptiraju nasumičnim mutacijama da bi lakše dolazile do hrane, vode i životnog prostora. Krokodili postoje 200 miliona godina, dok današnji naslednici ajkula nose mnoge crte iz prošlosti.

 • Velike mačke

  +

  Vitak, opasan i brz. Niko ne trči Trku života kao gepard, ali je ipak na listi ugroženih vrsta dok je lav na vrhu lanca ishrane i nema prirodne neprijatelje. Ali svaka velika mačka koja doživi starost u divljini uspela je u Trci života.

 • Velika pustinjska trka

  +

  Pustinje nisu lako mesto za život. Zato su pustinjske životinje prilagodile svoja tela i ponašanje da bi se borile sa vrućinom i manjkom vode. Škorpija je jedno od prvih bića koje je ispuzalo iz mora i već se na prvi pogled vidi zašto je preživela.

 • Biljojedi

  +

  Afrička savana je svakog dana poprište hiljada borbi. Kako slon opstaje bez hrane a usto napreduje? Kod ovog naizgled nežnog džina otkrivena je mračna strana. Može da opstane s malo biljne hrane, ali to ne znači da ne voli da se bori do smrti.

 • Prirodni ratnici

  +

  Jedinke većine vrsta surove su u samoodbrani. Ova epizoda istražuje Trku života u pogledu hrane, prostora, društvenog statusa i parenja. Većina borbi je među jedinkama iste vrste. Iako ne teže da ubiju protivnika, često dolazi do smrtnog ishoda.

 • Brzi kao vetar

  +

  Kako je predator uvek u potrazi za obrokom, plen mora da bude na stalnom oprezu. Svako odbrambeno prilagođavanje dobro je došlo, a neka od njih plenu daju prednost nad predatorom.

 • Ranoranilac

  +

  Predator protiv plena. Analiziraćemo tri napad-bekstvo scenarija koja uljučuju ptice grabljivice i njihov plen. Uzletno bekstvo, horizontalno ubrzavanje i skretanje i poniranje.

 • Reptili

  +

  Krokodili, kao svi živi reptili, potomci su životinja koje su krstarile Zemljom pre 250 miliona godina. U njima ima nečeg stravičnog dok vrebaju plen. Kao i svi reptili, zmije pomoću sunca regulišu svoju telesnu temperaturu.

 • Odbrana

  +

  Jedni imaju moćne očnjake, drugi koriste otrov i obmanu, pa možemo biti sigurni da su predatori dobro opremljeni za opstanak. Ali ova epizoda govoriće o jedinstvenim načinima na koje se životinje brane. Jaka odbrana je ključ za pobedu u Trci života.

 • Predatori pod vodom

  +

  Skoro sve morske životinje su predatori. Tela su im stvorena za hvatanje plena i izbegavanje da to i sami ne bi postali. U epizodi o svetu opasnih morskih predatora videćemo ajkule, barakude i murine kako obavljaju svoj strašan posao.

 • Odbrana pod vodom

  +

  Okean je mesto koje ne ume da prašta. Morske životinje u stalnoj su potrazi za hranom i izbegavanjem predatora. Ima mnogo načina za skrivanje, odbranu i hranjenje. Podvodi snimci će nam pokazati kako su se životinje prilagodile da bi opstale.

 • Trka pod nogama

  +

  U ovoj epizodi istražićemo Trku života na nižem, ali izuzetno okrutnom nivou. Insekti kopaju pod zemljom, skaču i pevaju na drveću i lete i zuje vazduhom. Ima ih različitih boja i oblika. Mnogo je razloga zašto su insekti uspešni u opstanku.

 • U tami

  +

  Na kraju istražujemo bića koja žive u senci. Ona su se sklonila na tamna mesta da bi pobegla predatorima, izbegla dnevnu vrućinu i da bi se hranila u svojim "ostavama". Provedite noć s bodljikavim prasićima, rakunima, miševima i mačkama.