Dan zaljubljenih: 11 dirljivih fotografija životinjske ljubavi

Godine 2013, Rejčel Bakholc, urednica knjige National Geographic-a „Prava ljubav: Iznenađujuće fotografije naklonosti životinja“, sakupila je priče i scene neočekivane životinjske privlačnosti - baš na vreme za Dan zaljubljenih. Pogledajte 11 dirljivih slika koje teraju na razmišljanje.

MAJČINSKA VEZA
Majka magarac i njeni mladunci imaju jaku vezu. Mladunče se odbija kada navrši otprilike šest meseci ili kad se rodi sledeće mladunče.

FOTOGRAFIJA: KLAJN-HJUBERT/KIMBAL STOK

PRIJATELJI PRASIĆI
Svinje žive sa ljudima nekih 9.000 godina, a njihove društvene grupe zovu se krda.

FOTOGRAFIJA: KLAJN-HJUBERT/KIMBAL STOK

LJUBAV VIDRE
Pre nego što ode u lov pored obale Kalifornije, ova majka morska vidra smesti svoje mladunče u morsku travu da bi bilo bezbedno dok je ona odsutna.

FOTOGRAFIJA: TOM I PET LISON/ARDEA.COM

ARKTIČKA LJUBAV
Majke polarnih medveda brinu o svojim mladima tri godine.

FOTOGRAFIJA NORBERT ROSING/ARHIV NATIONAL GEOGRAPHIC-a

VIGLS I NJENA PSEĆA PORODICA
Prase Vigls spava sa svojom psećom braćom i sestrama. Kad je Vigls rođena na farmi u Kanzasu, njen vlasnik je morao da je pokloni, pa je otišla da živi sa novorođenim štencima. Vigls se brzo navikla na pseći životni stil, a njena nova braća i sestre su je prihvatile kao člana porodice.

FOTOGRAFIJA: RIČARD GVIN/LORENSOV SVETSKI ŽURNAL

LJUBAV BRAĆE I SESTARA
Mladunci rakuna provode sve vreme zajedno jer ne izlaze iz jazbine prva dva meseca života.

FOTOGFIJA: TERI MUR, MOJ SNIMAK

GUSKA ČUVAR
Planinski bik Hemiš i njegova drugarica guska se druže. Velikom planinskom biku poput Hemiša telohranitelj verovatno nije potreban, ali izgleda da se izvesna guska ne slaže. Svaki put kad je bik na pašnjaku u Knapdejlu u Novom Zelandu, guska pazi na stoku koja, po mišljenju guske, prilazi previše blizu.

FOTOGRAFIJA: REBEKA GRUNVEL/GISBORNSKI GLASNIK

TETKA ROUZI
Čuvari Nacionalnog parka Homosasa Springs u Floridi iz milošte su nazvali tetka Rouzi (na slici levo) ovu lamantinu koja je pod svoje peraje prihvatila više od 20 mladunaca, bilo da su siročad ili im je potrebna dadilja.

FOTOGRAFIJA: BIL GARVIN, NACIONALNI PARK HOMOSASA SPRINGS

PRAVA ROMANTIKA
Tokom udvaranja, zreli pastuvi i kobile se njuše, priljubljuju, njište, pa čak i grickaju jedno drugo.

FOTOGRAFIJA: KLAJN-HJUBERT/KIMBAL STOK

PRAVA LJUBAV
Ko kaže da veza na daljinu ne može da uspe? Roda po imenu Romeo svake godine provede šest meseci u Africi, ali uvek se vrati svojoj partnerki Juliji koja voli Švajcarsku.

FOTOGRAFIJA: ZOO U BAZELU

LJUBAV ŠTENACA
Netl, majka pas, nikad nije brinula kad joj je bio potreban odmor od štenaca. Kokoška po imenu Mejbel rado preuzima kao surogat majka. Dovedena je na farmu u Engleskoj nakon što joj je konj zgazio nogu. Mejbel nakostreši perje, skoči na vrh gomile štenaca i ušuška ih ispod sebe kao da su pilići.

FOTOGRAFIJA: ADAM HARNET/NOVINSKA AGENCJA KARTERS

Izvor: www.nationalgeographic.com