MESEC VELIKIH MAČAKA 2021

MESEC VELIKIH MAČAKA 2021

Povratak meseca velikih mačaka! Godišnji programski specijal National Geographic WILD kanala vraća se sa potpuno novim premijerama i omiljenim emisijama - sve u znak ljubavi prema najopasnijim mačkama u prirodi.

Vizuelno zapanjujućim i moćnim pričama iz celog sveta približavamo se više nego ikada pre lavovima, tigrovima, gepardima i leopardima, dok se upuštamo u njihove trijumfe, poraze i epske borbe za opstanak.

Ceo mesec posvećen VELIKIM MAČKAMA (Ne ovcama!)

OD 1. FEBRUARA – SVAKOG DANA U NA NATGEO WILD KANALU

 

POGLEDAJTE PROGRAMSKU ŠEMU

 

 

Saznajte više o… leopardima

 

 • Većina leoparda je žuto-smeđa ili narandžasta sa prepoznatljivim crnim mrljama, nazvanim „rozete“, jer su oblikovane poput ruža. Ove šare deluju kao savršena kamuflaža. Leopardove rozete prilično su slične jaguarovim, ali nisu iste. Leopardove pege nemaju male tačke unutra, što je tipično za jaguarov kaput.
 • Iako leopardi nisu najbrži od velikih mačaka, i dalje su izuzetno brzi. Na vrlo kratkim rastojanjima mogu dostići i do 59km na sat, ali možda je njihova najimpresivnija veština, snaga skakanja: više od 6 metara horizontalno i 3 metra vertikalno. Takođe, oni se penju na drveće kako bi uskladištili plen i sprečili krađu. Težak plen? Nema problema, leopardi mogu nositi i do tri puta veću težinu!
 • Komad kopna koji leopardi nazivaju domom može biti prilično velik. Veličina njihove teritorije može varirati od        4 kmdo 100 km2 . Glavni faktori koji određuju veličinu njihovih teritorija povezani su sa habitatom i gustinom prisustva plena. Prostor ženke je obično znatno manji od prostora mužjaka, do jedne trećine površine.

 

Saznajte više o… lavovima

 

 • Lavovi su doživeli tragični pad populacije u poslednjih pola veka. Na prostorima gde je nekada bilo 450.000 lavova na afričkom kontinentu, sada ih može biti manje od 20.000.,
 • Odrasli lav može da pojede oko 45kg mesa u jednom obroku.
 • Mužjak lava će početi da riče sa oko godinu dana starosti, a ženke će početi ubrzo nakon toga. Lavovski urlik je najglasniji od svih velikih mačaka i može se čuti na udaljenosti od 8km
 • Odrasli mužjak lava može težiti preko 226kg

 

Saznajte više o… tigrovima

 

 • Baš kao pahuljica ili otisak prsta, predivan dizajn tigrovog prugastog kaputa potpuno je jedinstven. Još jedna iznenađujuća činjenica je da ovaj veličanstveni uzorak nije odštampan samo na njihovom kaputu, već́ i na koži. Ovi obrasci se mogu koristiti za identifikaciju svakog pojedinačnog tigra na Zemlji.
 • Tigrovi mogu pojesti do 27kg plena za noć. S razlogom su ovi mesojedi najveći u velikoj porodici mačaka i dostižu težinu do 326kg. Putovaće mnogo kilometara da bi pronašli svoje omiljene grickalice: jelene, vodene bivole, divlje svinje i antilope. Na našu sreću, nismo među njima - tigrovi izbegavaju ljude.
 • Većina ljudi misli da sve mačke mrze vodu. Zapravo, ovo nije istina. Tigrovi se osećaju ugodno dok se brčkaju u vodi, što je zaista loša vest za životinje poput vodenih bivola. Voda ne predstavlja prepreku za uspešan lov. Zapravo, voda je jedno od njihovih omiljenih lovišta.

 

Saznajte više o… gepardima

 

 • Lov i gubitak staništa smanjili su broj geparda na kritični nivo. Tamo gde je pre samo jedan vek na afričkom kontinentu bilo preko 100.000 geparda, sada ih nema mnogo više od 7.000.
 • Gepardi su najbrže kopnene životinje na svetu, sa brzinom iznad 105km/h. Osim izumrlog evropskog rođaka, gepard je verovatno najbrži kopneni sisar koji je ikada živeo.
 • Čak i sprintovi na kratke relacije veoma iscrpljuju geparda i on obično odmara, hvata vazduh i hladi se najmanje pola sata nakon teškog ubijanja.
 • Dok gepard dostiže svoju maksimalnu brzinu, temperatura njegovog tela približava se opasnom, gotovo smrtonosnom nivou .

 

VELIKE MAČKE ZAHTEVAJU VELIKA DELA (Inicijativa Velike mačke)

 

Situacija s velikim mačkama više nije hitna: ona je jednostavno dramatična. U National Geographic-u smo svesni potrebe da preduzmemo mere stvaranjem i dizajniranjem svega što je potrebno kako bi se osiguralo da budućnost velikih mačaka ne bude ugrožena.


Tako je nastala „Inicijativa za velike mačke“ koja se vrti oko jedne centralne ideje: velikim mačkama su potrebna velika dela. Radi se o kampanji koja uključuje ne samo podizanje svesti, već i finansiranje istraživanja i projekata usmerenih na očuvanje velikih vrsta mačaka, čija budućnost više nego ikad zavisi od nas.