NEDELJA VELIKIH MAČAKA

Dostojanstveni lavovi, brzi gepardi i moćni leopardi —
velike mačke spadaju u najveličanstvenija stvorenja, ali ipak se njihov broj u divljini rapidno smanjuje. Emisija televizije „Nat Geo WILD“ NEDELJA VELIKIH MAČAKA dramatično prikazuje ova izuzetna stvorenja i podsećaju gledaoce koliko su one važne za svet.

Duša mačke – 05.03.2017, 18:00
Emisija „Duša mačke“ u produkciji „National Geographic Explorers-in-Residence“ i svetski poznatih snimatelja Beverli i Dereka Žubera, proučava sličnosti između domaćih mačaka i njihovih rođaka u divljini. Bilo da su kućne mačke ili moćni lavovi, mačke svih veličina su rođene ubice. Kad primete plen, isti mišići ožive i iste oči i instinkti se aktiviraju kod većine mačaka, bilo da su velike ili male. Emisija Duša mačke istražuje poreklo i duboku povezanost mačaka svih veličina u nadi da ćemo bolje razumeti ove velike grabljivice i da ćemo više ceniti njihovu ključnu ulogu u našem svetu.

 

 

Večiti suparnici – 05.03.2017, 18:50
U emisiji „Večiti suparnici: Mačka protiv psa“, borba za preživljavanje tokom dobrih i loših vremena odvija se na ravnicima na jugu Afrike. I mačke i psi donose svoje jedinstvene arsenale oružja i taktika na bojno polje, ali u svetu pašnjaka nisu samo mačke dominatne nad psima. Lavovi jedu geparde, šakali jedu mladunce lava, hijene jedu sve što im padne pod šape. U predelu u kom je konkurencija velika, obračuni mogu da budu smrtonosni, ali svaka vrsta je ipak uspela da se izbori za svoje mesto. Izbegavanje je možda jedina taktika za spas mačaka, pasa i nepredvidivih hijena koji se takmiče u igri preživljavanja. Koju god taktiku da odaberu, mačke i psi će u Africi i dalje biti večiti suparnici.

 

 

Mačke u oluji – 12.03.2017, 18:00
U predelu u kom kiša pada retko, snažno i kratko, afičke velike mačke vode predvidiv život kao gospodari suvog terena kom su se prilagodile. Međutim, tokom šest napornih nedelja, divlje oluje preobražavaju njihov svet i remete njihovu rutinu. Rizik od smrti je tada viši nego ikad, ali i prilika ima više nego ikad. Dobro natopljen biljni svet mami krda migranata na njihovu teritoriju, što znači obilje hrane za lavove ako umeju da iskoriste kišni period. Emisija Mačke u oluji prati dve generacije velikih mačaka tokom kratkotrajne sezone kiša u sušnoj Bocvani. To je pogled izbliza na porodice lava i geparda čiju izdržljivost sile prirode guraju do krajnjih granica.Preživeće samo oni koji mogu da se prilagode.

 

 

Povratak lava – 12.03.2017, 18:50
Pre dve decenije, brutalni civilni rat je u Ruandi odneo milion ljudskih života i zbrisao mnoge životinjske vrste. Stanovnici su vredno radili da bi se zemlja oporavila od užasa rata, a život u divljim ravnicama danas cveta, ali nešto i dalje nedostaje – lavovi. Ruanda revnosno učestvuje u prvom programu povratka lavova, pa sedam lavova napušta svoj dom u Južnoafričkoj Republici i kreće na mukotrpno putovanje do Nacionalnog parka Akagera. Da bi preživeli u ovoj stranoj zemlji, lavovi moraju da nauče da love kao tim i da se međusobno podržavaju. Pridružite se lavovima u njihovoj borbi za preživljavanje u emisiji Povratak lava, priči o nadi, hrabrosti, neuspesima i ponovnom rođenju.

 

 

Bitka za čopor – 19.03.2017, 18:00
U emisiji „Bitka za čopor“ pratimo čopor u Bocvani - domu nekih od najvećih lavova na planeti – koji se bori da preživi. Čopor je opasan za odrastanje i mladunci lava započinju život ranjivi i slabi, okruženi pretnjama sa svih strana. Samo jedno od pet mladunaca doživi drugu godinu života, a potrebne su im godine da razviju sposobnosti koje ih čine vrhunskim grabljivicama. Gledajte kako mladunci uče od svoje porodice, ovladavaju veštinama potrebnim da ostanu na vrhu lanca ishrane i uvežbavaju smrtonosne taktike na plenu. Nakon nekoliko godina, mladi lavovi će morati da brinu o sebi i nađu sopstveni čopor. Otkrijte ko će postati kralj lavova.