Otkrivanje mladih istraživača

Otkrivanje mladih istraživača

Emisija „Mladi istraživači“ National Geographica otkriva i podržava izuzetno talentovane i inspirativne mlade avanturiste, naučnike, fotografe i pripovedače — istraživače koji su već napravili pomak na početku svoje karijere. Da bi pomogla mladim istraživačima da ostvare svoj potencijal, televizija National Geographic svakome od njih dodeljuje 10.000 dolara za naučni rad i istraživanje.
S ponosom predstavljamo prvu grupu mladih istraživača kroz 7 video-klipova koji prikazuju svakoga od njih i ističu njihov rad i otkrića koja donose promene u našem svetu.

Džek Andraka


Izumitelj Džek Andraka iz Kraunsvila u Merilendu nije tipičan tinejdžer. Pre dve godine, kada je imao 15 godina, izumeo je nov instrument za otkrivanje raka pankreasa, pluća i jajnika, alatku koja bi mogla da spasava živote. Test u kom se koriste senzor nalik na štapić za merenje, papir za filtriranje i osnovni instrument za merenje električnog otpora, otkriva povećanu koncentraciju proteina koja ukazuje na prisustvo kancera u ranoj fazi, kada je šansa za izlečenje veća. Test košta tri centa i obavlja se za pet minuta.
Na osnovu preliminarnih iskustava, Andraka je procenio da je njegov senzor 90 odsto precizan, 168 puta brži, 26.000 puta jeftiniji i 400 puta osetljiviji od metoda koji se trenutno koriste za otkrivanje raka pankreasa, pluća i jajnika.
On zadržava međunarodno pravo na patent i nada se da će ga ponuditi tržištu u roku od deset godina. Veruje da bi isti metod dijagnostikovanja mogao da se primeni na gotovo svaku bolest. Andraka je osvojio glavnu nagradu na Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva 2012. godine. On se zalaže za otvoren pristup federalnom finansiranju naučnih istraživanja.

Prenosimo njegove reči:
„Mislim da se inovacije često rađaju iz spremnosti da se preuzmu rizici koja vode do otkrića. Nadam se da će moja inovacija poboljšati dijagnostikovanje kancera i spasti što više života.“ —Džek Andraka

Šaolin Dženg


Kineska nanonaučnica i profesorka na Stenfordu Šaolin Dženg predvodi tim istraživača koji su došli do revolucionarne inovacije koja otvar praktični potencijal solarne energije. Tim je stvorio solarne ćelije u obliku fleksibilnih nalepnica debljine desetog dela plastičnog omotača.
Tanke, savitljive solarne ćelije proizvode istu količinu električne energije kao čvrste. Pošto su solarne nalepnice lakše, njihovo postavljanje će biti lakše i jeftinije. A pošto su izuzetno fleksibilne, mogu da se pričvrste za bilo koju površinu – zadnji deo mobilnog telefona, svetlarnik, zid ili zakrivljeni stub. Džengova predviđa da bi solarne nalepnice koje mogu da se odlepe jednoga dana mogle da prekrivaju zidove zgrada, pločnike koje će osvetljavati,sigurnosne sisteme za zaštitu domova i automobile i avione na solarnu energiju. Osim industrijske primene fleksibilnih solarnih ćelija, Džengova predviđa da će ljudi moći da kupuju pakovanja solarnih ćelija u prodavnici onako kako se danas kupuju baterije.

Prenosimo njene reči:
„Ako napravimo veoma tanke i fleksibilne solarne ćelije, one mogu da se koriste na mnoge nove načine. Nadam se da će naše otkriće znatno poboljšati dostupnu, praktičnu i široku primenu solarne energije.“ — Šaolin Dženg

Dejvid Gruber


Pomorski biolog, istraživač okeana i profesor Dejvid Gruber pretražuje podvodni svet tražeći bioluminescentne i biofluorescente morske životinje. Gruberova otkrića nude obilje novih uvida i tajni „jezik“ blještavih boja i šara koje pomažu mnogim morskim stvorenjima da komuniciraju, uzajamno deluju i izbegavaju neprijatelje. On i njegovi saradnici su osvetlili i otkrili nove fluorescentne molekule kod morskih životinja i traže vezu između svetlećih morskih životinja i sposobnosti da se vizuelizuju unutrašnja delovanja ljudskih ćelija.
Njegova istraživačka grupa sa Gradskog univerziteta u Njujorku i Američkog prirodnjačkog muzeja dešifrovala je genomsku šifru linija novih fluorescentnih proteina koji se razvijaju kao alatke koje će pomoći u medicinskim istraživanjima i osvetljavanju bioloških procesa. Njegov tim na kopnu dizajnira podvodna plovila i druge tehnologije koje će doneti revoluciju u istraživanju okeana. On takođe dizajnira kamere koje su izuzetno osetljive na svetlost da bi snimio svetlucava morska stvorenja u mnogo oštrijoj rezoluciji i koristi podmornice, robotska podvodna vozila i tehničko ronjenje da bi pomerio granice našeg razumevanja života u dubini mora.

Prenosimo njegove reči:
„Na živom grebenu postoji čitav svet, detaljan i užurban poput velikog grada ispod talasa, koji samo čeka da bude istražen.“ — Dejvid Gruber