O kampanji

„Planeta ili plastika“ je globalni National Geographic projekat čiji je cilj podizanje svesti u vezi sa ogromnim količinama plastike koja završava u okeanima i morima, odnosno, pokretanje inicijative za smanjenje upotrebe jednokratne plastike.

Plastični proizvodi ozbiljno ugrožavaju opstanak životinjskog sveta u okeanima i zato je potrebno početi s delovanjem na vreme, kako bismo zaustavili potencijalnu katastrofu.

Krajnje je vreme da podstaknemo promenu u ponašanju i razmišljanju, a National Geographic je u jedinstvenoj poziciji u kojoj može da inspiriše građane sveta da se ujedine u ovom gorućem problemu i promene budućnost planete.

Preuzmi odgovornost

Lokalni ambasadori

Bojana Vunturišević
Bojana Vunturišević

Bojana Vunturišević je rođena 1985. godine u Požarevcu. Između 2007. i 2015. godine bila je glavni vokal beogradskog pop benda „SVI NA POD”. Sa Bojanom, bend je izdao dva studijska albuma: „PRVI!” (2011. godine) i „MLADOST” (2014. godine). Bend napušta 2015. godine nakon čega počinje solo karijeru. Marta 2017. godine objavljuje dugoočekivani solo singl „Kese etikete” kojim je najavila objavljivanje svog albuma „DALJINE” u izdanju „Maskom rekords”-a. Svoj album prvenac svrstava u elektro-pop žanr. Juna 2017. godine objavljuje spot za singl „DALJINE” sa istoimenog albuma.

Igor Rill
Igor Rill

Igor Rill (rođen u Beogradu, 1970.) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na odeljenju za istoriju umetnosti, a od 1993. godine stiče iskustva u štampanim medijima kao saradnik, autor rubrika, izvršni i glavni urednik. Od 2006. godine živi ostvareni dečački san kao glavni urednik časopisa „NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA“. Povremeno piše za blog „SUŠTINA PASIJANSA“, a druga relevantna iskustva sticao i kao koscenarista dokumentarnog filma „VRAČAR“, autor je većeg broja tekstova za kataloge likovnih izložbi, autor mail-art izložbi „Jazz in Progress“ i „Armour of Your Town“, predavač na master studijama novinarstva FPN-a u Beogradu...

Jelena Gavrilović
Jelena Gavrilović

Jelena Gavrilović je počela da se bavi glumom u pozorištu tokom osnovne i srednje škol u rodnom Lazarevcu. Tokom studija je glumila u Srpskom narodnom pozorišzu u Novom Sadu. Igrala je u glavnim ulaogama u mjuziklima KOSA u Ateljeu 212 i BRILJANTIN u Pozorištu na Terazijama. Igrala je ulogu Marije, jedne od glavnih junakinja u SRPSKOM FILMU. Bile je takođe među takmičarima u šou programu TVOJE LICE ZVUČI POZNATO. Iako je u konačnom izboru osvojila četvrto mesto, važila je za favorita publike. Godine 2013 dala je glas Elzi u srpskoj adaptaciji crtanog fila ZALEĐENO KRALJVSTVO (FROZEN). Trenutno igra ulogu Tatjane u popularnoj seriji ISTINE I LAŽI.

Miloš Milovanović
Miloš Milovanović

Miloš Milovanović je novinar i prezenter na televiziji N1. Počeo je karijeru kao novinar i voditelj emisije "Ukrštene reči" i informativne redakcije BKTV 2001. godine, a 2004 - 2005. bio novinar, reporter i prezenter informative Studija B, kao i voditelj emisije "Arena". Narednih 10 godina na televiziji B92 radio je kao reporter i prezenter Vesti B92, voditelj jutarnjeg programa, kviza "Narod protiv", prenosa "Ulice otvorenog srca"... Miloš je kontrabasista, domaćin programa Kolarčeve zadužbine "Mala škola bontona - Kako se sluša koncert" od 2012.godine. Pokretač je BASS PASSION vikenda, posvećenog kontrabasu. Dobitnik je nagrade "Press vitez - Miloje Mića Orlović" festivala Press Vitez 2010. godine. Kolarčeva zadužbina dodelila mu je 2014. godine plaketu za izuzetan doprinos programskoj delatnosti.