Surova planeta

12+12+
National Geographic
Surova planeta

Sinopsis

Surova planeta je dokumentarac koji istražuje divlja okruženja. Tokom šest epizoda istražujemo duboka, vrela, vlažna i suva životna okruženja. Otkrivamo neverovatne načine na koje su se životinje prilagodile životu u ekstremnim uslovima.

Epizode

 • Džungle

  +

  Mnogo vode, toplote i svetla stvara idealne uslove za bujanje života i čini džungle najraznovrsnijim staništima na planeti. Upoznajte jaguare, gibone i mnoge druge vrste i saznajte zašto njihova borba u preživljavanju nikad nije bila teža.

 • Vertikalna granica

  +

  Brdske i morske životinje su prilagođene velikim dubinama i visinama, ogromnom pritisku, manjku kiseonika i nekim od najopakijih životnih uslova na svetu. Zadržite dah!

 • Surova planeta: Afrika

  +

  Afrika je poznata po suši, prašini i neumoljivom suncu. Sirova snaga i lični interes beskorisni su kada je još jedan dan života podaren samo najsrećnijima.

 • Travnate oblasti

  +

  Pašnjaci su jedna od najopasnijih staništa na svetu. Životinje moraju da izdrže sezonske promene u ishrani, ledu i požarima. Otkrićemo neverovatne izazove koje ove životinje savladavaju, kao i promene u svetu koje preživljavanje čine još težim.

 • Tamno srce Zemlje

  +

  Pašnjaci i džungle su dom nekih od najzanimljivijih stvorenja na svetu. Njihove borbe za preživljavanje, takođe, pokazuju da su ovo neka od najokrutnijih staništa na Zemlji.

 • Polarna oblast

  +

  Zađite u jedno od najledenijih staništa na svetu, polove. Ovde polarni medvedi love kitove, pingvini beže od leoparda i foka, a čopor arktičkih vukova napada muflone.

 • Vatra i led

  +

  Pustinje i polovi su ogromni pejzaži koji su u potpunosti prepušteni na milost i nemilost Suncu. Od jezive hladnoće do razorne vrućine, za ove životinje otpornost znači preživljavanje.

 • Pustinje

  +

  Najtoplija staništa na svetu, pustinje, postaju još toplija, ali mnogobrojne neverovatne životinje i dalje preživljavaju u surovim uslovima. Od lukavih hijena, sićušnih merkata do paukova koji žive u pesku.

 • Okeani

  +

  Zaronite pod površinu najvećeg staništa na svetu, okeana. Otkrićete ekstreman svet, od ogromnih dubina do olujnih obala, plavih mora i prenatrpanih grebena. Okeani su dinamična staništa u kojima životinje moraju da se prilagođavaju stalnim promenama.

 • Planine

  +

  Najviše planine na svetu dom su snežnih leoparda, suri orlova, divokoza, močvarnih gusaka i gelada majmuna. Ali samo najčvršći mogu da izdrže ekstremne vremenske uslove, nestašice hrane i razređen vazduh ovih visina.